Broedeieren
Broedeieren moeten van een zeer goede kwalitiet zijn, willen we er een goed resultaat van verwachten.
Broedeieren worden vaak ook verkocht aan belangstellenden voor een bepaald ras of varieteit, om zodoende de eigen teelt te verbeteren of aan te vullen.
Aan broedeieren moeten we zeer hoge eisen stellen, en dat begint eigelijk al met de verzorging en huisvesting van de ouder dieren
We dienen ervoor te zorgen dat de foktoom optimaal is samengesteld en de dieren goed en voldoende worden gevoerd en verzorgd.

Dat wil zeggen regelmatig reinigen van de hokken, ren en legnesten is daarbij absoluut noodzakelijk.
We kunnen broedeieren ongeveer tien tot veertien dagen bewaren op een koele maar beslist op een vorstvrije plaats en dat is ongeveer 10 graden die dan ook niet te droog mag zijn.
De beste plaats om de eieren te bewaren is meestal de kelder. Daar plaatsen we de eieren in rekken en dagelijks keren we ze een halve slag, om de dooier zoveel mogelijk zwevend te houden.
We merken de eieren met een potlood.



Broedeieren Schouwen
Met behulp van een schouwlamp kunnen we op de vijfde dag van het broedproces de eieren schouwen, dat wil zeggen met behulp van een sterke lamp kijken we door het ei heen en kunnen we zien of het ei werkelijk bevrucht is of dat het ei onbevrucht is.
We kunnen de schouwlampen in allerlei soorten en maten kopen in de dierenspeciaalzaak, of als je een beetje handig bent zelf maken van een klein kistje waarin je een sterke gloeilamp monteerd. In het midden van het kistje maak je een gat ter grote van 2 euro.
We kunnen de eieren nu makkelijk schouwen door in het donker de eieren stuk voor stuk op het gat te leggen en het door te lichten. Een onbevrucht ei zal geheel helder zijn en een bevrucht ei, zeker bij witte eieren, toont een duidelijke donker vlekje en bloedvaten



Van Kiem tot Kuiken

foto Pauline van Schaik
Het is beter om een aantal broedeieren te verzamelen en die tegelijk uit te broeden.
Hierdoor komen de kuikens bijna gelijketijd uit het ei. Als we gaan broeden, begint de verdere ontwikkeling van het vruchtbeginsel weer en zo gaat het groeiproces van het kuiken dus verder. In het ei zitten alle bouwstoffen die hier voor nodig zijn en de poreuze schaal zorgt voor de vochtverdamping en de warmte en zuurstofregulatie.
Reeds de tweede dag van het broedproces zijn de kop en de wervelkolom in aanleg en na ongeveer 10 dagen is het kuiken al in alle onderdelen aanwezig.



Na de zeventiende dag begint door de navel het inzuigen van de dooierzak en op de snavel is duidelijk een eitand zichtbaar, met behulp waarvan het kuiken zich op de 21ste dag uit het ei kan bevrijden.
Op de 19de dag steekt het kuiken zijn kop vooruit en breekt met zijn snavel door het binnenste eivlies in de luchtkamer en de longen beginnen te werken.
Op de 20ste dag begint de volledige ademhaling pas te werken.
De 21ste dag is waar iedereen dus met spanning op heeft gewacht en als alles goed is gegaan, zal het kuiken met de eitand voor op de snavel de eischaal doorbreken en het ei is dan aangepikt zoals we dat noemen.
Vele malen moet het kuiken tegen de eischaal stoten om de eischaal te doorbreken.




Het duurt nog wel even voor het kuiken uit het ei is want van alle inspanningen rust het kuiken af en toe uit, maar op eens is het er dan moe en drijfnat.
Na een paar minuten probeert het al op eigen benen te gaan staan.
Al vrij snel droogt het kuiken op onder moeders vleugels of in de broedmachine, en is klaar voor de eerste wandeling.





foto Pauline van Schaik


 foto Pauline van Schaik
Op deze foto's van Pauline is het natuurlijk fantastisch mooi om te zien hoe het kuiken een begin gemaakt heeft om uit het ei te komen.
Nog even en dan is er weer een kuiken uit het ei.
Als de eieren onder de kloek liggen is dat natuurljk moeilijker te volgen.
Maar in een broedmachine kun je dit natuurlijk wel goed zien.














© www.broedpagina.nl
powered by DEONLINEZAAK.NL